Obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča Mauthausen

Avtorica: Katarina Krajnc, 8. a

V petek, 17. 5. 2024, smo si učenci 8. a in 8. b razreda ogledali nekdanje koncentracijsko taborišče Mauthausen v Avstriji.

Foto: Katarina Krajnc

Kakšen teden pred našim odhodom nas je obiskal tudi gospod Dušan Stefančič, ki je preživel šest koncentracijskih taborišč; tudi Mauthausen. Povedal nam je veliko stvari o taborišču, da smo lažje razumeli, kaj se je takrat dogajalo.

Na samo pot smo se odpravili zgodaj zjutraj, saj je bila kar dolga. Do tja smo se vozli približno 7 ur, seveda pa smo vmes naredili tudi kakšen postanek. Tja smo prispeli okoli 12. ure. Nato smo imeli voden ogled po taborišču.

Foto: Helena Brezar

Učenci smo lahko na lastne oči videli, kakšne grozote so ljudje doživljali. Po koncu ogleda taborišča smo se sprehodili do kamnoloma, kjer so včasih zaporniki delali. Do vrha kamnoloma pa je kar 186 stopnic, po katerih so morali zaporniki nositi težke in velike kamne.

Po koncu ogleda smo se odpravili na pot proti Slovenji, vmes smo se vstavili še v McʼDonaldsu.

Domov smo prispeli okoli enih zjutraj naslednjega dne. Zelo smo veseli, da je bila naša šola izžrebana za ta izlet, saj je to bila neponovljiva izkušnja.

Več fotografij si lahko ogledate v spodnji galeriji:

(Visited 115 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost