Počitnice v Franciji

Avtorica prispevka: Viva Černac, 7. c

POČITNICE V FRANCIJI

Glejte, nikoli nisem prosila da bi šla na deveturno potovanje z avtom. Sovražim prevozna sredstva. Več kot deset minut nikoli ne zdržim pri miru. Kaj šele v avtu. In to devet ur! Vse pa se je začelo tako … Mami in oči sta razmišljala, kam naj gremo za poletne počitnice. Naposled sta se odločila za Francijo. Na mojo žalost. Saj rada potujem, ampak ne z avtom. Prosila sem ju, če lahko gremo z letalom. A nič ni pomagalo.

V nedeljo, natanko ob štirih zjutraj smo sedli v avto in se odpeljali. (Seveda po doooolgem pakiranju.) Še zdaj ne morem verjeti, ampak nekako sem uspela preživeti v avtu do prve bencinske črpalke. Tam smo pojedli zajtrk. Potem smo spet sedli v avto. Po še dveh postankih smo končno prispeli.

Zemljevid Francije (vir: https://www.amazon.fr/Carte-France-physique-vinyle-130/dp/B00LLFESIS)

En teden smo spali v kampu. Dobili smo lep kamp z bazenom … V ponedeljek smo le raziskovali kamp in šli na sprehod, v torek pa smo se zabavali. Ogledali smo si tudi Pont du gard, akvadukt, ki so ga ustvarili Rimljani. Celo pingpong sem se naučila igrati. V sredo pa smo si ogledali mesto in šli hodit v hribe. Francija ima čudovite Alpe. Ko smo bili že skoraj na vrhu, koča in ledenik sta se že videla, sem padla v potok. Potem smo šli dol. Rekla sem le še adijo koči in smo šli. Nazaj grede smo se ustavili v drugi koči in pojedli kosilo. Potem smo šli nazaj v kamp. Ko smo prišli domov, smo igrali pingpong. To je bil lep dan.

Akvadukt Pont du Gard (vir: https://artpictures.club/autumn-2023.html)

V četrtek smo počivali in igrali namizni nogomet. V petek pa smo šli spet v hribe. Raje sploh ne bom omenjala, kako je oči zgrešil pot in namesto da bi hodili tri ure, smo hodili pet ur. Drugače smo se pa imeli zelo lepo. Šli smo pogledat celo svizce, ki so res ljubki.

Alpski svizec (vir: https://www.mphoto.si/favna/alpski-svizec-marmota-marmota/; foto: Miro Podgoršek)

V soboto in nedeljo smo počivali in plavali v bazenu, v nedeljo pa smo spet sedli v avto in po peturni vožnji (groza!) prispeli v naš drugi kamp. Dobili smo lep kamp z bazenom in celo trampolini! A nato smo ugotovili, da je oči le zamešal kamp in da nismo v tem lepem kampu, temveč v kampu čez cesto. Ta kamp ima tudi bazen, a manjši. Smo ga pa v večini imeli le zase.

Ta teden smo bolj ali manj počivali. Ogledali smo si mesto in z očijem sva šla v adrenalinski park. Bilo je zakon! Potem smo šli v bazen in se zabavali. Naslednji dan smo šli na en manjši hrib. Razgled je bil veličasten. Šli smo tudi do potoka in imeli piknik. Z očijem sva se skopala in zgradila lep jez. Kasneje smo šli do lepih polj sončnic in sivk. Bilo je res lepo. Oči naju je z mami peljal v restavracijo, kjer smo okusili francosko kulinariko. Zelo dobro je bilo! V petek sva šli z mami na tečaj kozmetike, kjer sva naredili kremo iz sivke. V Franciji so znani predvsem po sivki, siru in vinu.

Potem smo se odpravili domov. Po naporni, dolgi vožnji in veliko postankih smo končno prišli domov. Tisti dan sem takoj zaspala.
Francija je zelo lepa. Ima čudovita jezera, prelepe Alpe in dobro hrano. Škoda da je že konec potovanja. Imeli smo se res lepo. Sem pa bila res vesela, ko sem videla svojega psa. V Francijo bomo še prišli.

(Visited 9 times, 7 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost