PROSLAVA OB PREŠERNOVEM DNEVU 

Avtorica: Katarina Žagar, 8. a

Na Osnovni šoli Marije Vere se je 7. februarja v veliki telovadnici odvijala proslava ob Prešernovem dnevu – državnem prazniku, ki smo ga obeležili 8. februarja. 

Seveda smo proslavo začeli s slovensko himno, kot se za državni praznik spodobi. Naša himna, sedma kitica Prešernove Zdravljice, sodi med redke “nebojevite” himne, na katere so vplivale ideje francoske revolucije in osvoboditve, ki združujejo narodno idejo z mednarodnostjo. 

Učenke osmega razreda Mia Volkar Baloh, Katarina Krajnc in Katarina Žagar so se kot voditeljice dogodka pogovarjale o raznolikosti kulture ter pomenu kulture, ki ni le nekaj staromodnega in oddaljenega, temveč je  tudi lahko kul in zabavna. Vendar pa je vrhunec proslave brez dvoma predstavljal smešen skeč, ki je prikazal, kako bi se največji slovenski pesnik znašel v današnjem času. Skeč je navdušil občinstvo in ga nasmejal do solz, hkrati pa je prikazal, kako bi se Prešeren s svojim genialnim duhom zagotovo izkazal tudi v današnjem času.  

Proslava ob Prešernovem dnevu je že večkrat dokazala, kako močna je vez med kulturo, dediščino in sodobnostjo ter kako pomembno je spoštovanje ter ohranjanje kulturnih vrednot.  

 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost