Tehniški dan – Varno na spletu

Avtorica: Katarina Žagar, 8. a  

V ponedeljek, 4. marca, so se osmošolci po Sloveniji podali na posebno popotovanje skozi virtualni svet, a tokrat ne z namenom zabave in druženja, temveč z ozadjem, ki je precej bolj resno. Tehniški dan na temo Varnost na spletu je bil namenjen raziskovanju pasti in nevarnosti, ki prežijo na mlade na spletu. 

Osmošolci smo se zbrali, da bi razpravljali o vplivu družbenih omrežij na naše življenje. Pogovarjali smo se o svojih izkušnjah in opazovanjih ter ugotovili, da večina preživi pred telefonskimi zasloni povprečno tri ure na dan, kar znaša 21 ur tedensko. To odkritje je sprožilo globoko razpravo o tem, kako zasvajajoča je lahko digitalna interakcija in kako pomembno je vzdrževati uravnotežen odnos s tehnologijo. 

Poleg tega smo se dotaknili teme spletnih nakupov in prevar, ki se lahko skrivajo za privlačnimi ponudbami na spletu. Spoznali smo, da je pomembno biti previden in vedeti, kako prepoznati morebitne goljufije ter kako zaščititi svoje osebne podatke med spletnimi transakcijami. 

Ena od najbolj šokantnih ugotovitev je bila dejstvo, da je zasvojenost s telefonom in družbenimi omrežji primerljiva z zasvojenostjo od drog. Ob ogledu tujega filma, ki je osvetlil zgodbe zasvojenih otrok s tehnologijo, smo učenci dojeli resnost tega problema. Zavedanje, da nekateri otroci preživijo skoraj cel dan pred zasloni, je vzbudilo skrb in razmislek o lastnih navadah uporabe digitalnih naprav. 

Zadnji del dneva je bil namenjen praktični uporabi pridobljenega znanja. Učenci smo se preizkusili v igri Minecraft na temo varnosti na spletu, nato pa smo svoje znanje preverili s pomočjo kviza na platformi Kahoot. 

Tehniški dan na temo Varnost na spletu je bil izjemno poučen in pomemben za osmošolce. Skozi različne aktivnosti smo spoznali pasti in nevarnosti, ki prežijo na nas v virtualnem svetu. Ta dan nas je opomnil, da je ključno biti pozoren na lastno uporabo tehnologije in se zavedati, kdaj presežemo mejo med zdravo rabo in zasvojenostjo. Zasvojenost s tehnologijo ni nekaj, kar bi se zavedali vedno sami, zato je pomembno, da smo pozorni na znake pri sebi in pri svojih vrstnikih. 

Varnost na spletu je ključnega pomena za zdrav razvoj mladih v digitalni dobi. Le s pravilnim znanjem in ozaveščanjem lahko ustvarimo varno in izpolnjeno spletno izkušnjo. 

(Visited 15 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost